Falcon Mk.3 in gestoffeerde kast.

Het idee voor de Mk3 is ontstaan nadat ik een aantal versterkers gebouwd had op basis van Ampeg en Gibson versterkers met 2 6V6 buizen, uit eind jaren 50, begin jaren 60.
Deze hadden een sound, een oversturingsgedrag en een dynamiek die mij, en een aantal klanten, erg beviel. Wat ik bedoel: ze klinken super vet, dus.
Wat me bij, vooral Ampeg opviel, is dat ze heel lang kathode biased versterkers zijn blijven maken, maar vaak met andere/nieuwere type buizen ging werken, die meer vermogen konden leveren zoals de 7591A of kleiner waren zoals de 6AQ5. Vooral die 7591 buizen trokken mijn aandacht. Ze zijn een doorontwikkeling van de 6V6GT en leveren een vermogen van 20 watt in Kathode bias (2 stuks) en blijken goeie en super muzikale buizen te zijn.
Tegenwoordig worden ze echter alleen nog gebruikt in audio versterkers. Gelukkig wel trouwens, want daarom worden ze weer als re-issue geproduceerd.

Daarnaast gebruik ik graag de 6SL7 in de voorversterker. Deze heeft een iets ander overdrive karakter dan de 12ax7 die in 99% gevallen worden gebruikt. Dat merk je vooral in het laag. Daarom heb ik er ook voor gekozen om er een James Tonestack (Bass & Treble control) in te plaatsen. Hierdoor heb je meer controle/bereik dan met de standaard Fender/Marshall tone-controls.

Om wat duidelijkheid te scheppen heb ik bedacht om de Mk 3 alleen nog uit te voeren met 6V6gt buizen en de 7591 versie als Falcon 4 te maken. Daarnaast zal de 4 ook een iets uitgebreidere voorversterker hebben.

De Mk3 maak ik dus met 6V6 in kathode bias en dat geeft rond 12 watt vermogen. Dit zorgt er ook voor de distortion nooit ver weg is. Als je een versterker zoekt die wat betreft bespeelbaarheid en feel dicht bij de versterkers uit eind jaren 50 blijft, is dit het wel.

Er zijn 1 of 2 inputs naar de keuze van de klant. High OF High en Low (zoals Leo Fender dat bedacht heeft).
De NFB/boost knop heeft 3 standen Negative feedback (=demping) aa/uit en 2 soorten boost, weinig en veel. Hiermee kun je de versterker sneller of juist minder snel in de oversturing krijgen.

Volledig handgebouwd en ‘handwired’.
F&T filtercaps. Voor koppelcaps gebruik ik of Jupiter, Mallory of Orange drops.

Specificaties:
– 2 x 6V6 eindpentodes in kathode bias voor 12 watt.
– 2 x 6SL7 voorversterker.
– 5y3GT gelijkrichter.
1 of 2 inputs [high en low]
3 standen NFB/Boost switch.
pre-amp boost switch
Impedantie switch, ext. speaker uitgang.
Speaker naar keuze. WGS/Jupiter of Jensen Jets 10″